Would you like to switch to the English site?

Laat dat maar aan de robotmaaier over

Maak gazononderhoud gemakkelijk! De Parkside-robotmaaier doet het werk voor jou.  Automatisch, krachtig en, als je dat wil, ook 'smart' via een app.

Bespaar jezelf veel tijd en kracht

Geniet van je vrije tijd in je fraaie tuin. Want de PARKSIDE-robotmaaier doet het onderhoud voor jou, geheel zonder problemen. Volledig geautomatiseerd, volgens je individuele tijdschema en met een optimaal resultaat. Kies uit twee modellen en bedien de slimme robotmaaier ook via je PARKSIDE-app. In de video laten we je nog meer fantastische functies zien.

Een vrouw ligt op een ligstoel in de tuin terwijl een robotmaaier over het weiland voor haar rijdt
Robotmaaier die over een weiland rijdt terwijl het regent en via een sensor begrijpt dat het regent

Geïntegreerde regensensor

De PARKSIDE-robotmaaier maait op basis van het weer. Dat betekent: zodra de geïntegreerde regensensor een weersverandering detecteert, keert de robot automatisch terug naar het laadstation. Je kunt de regensensor activeren en deactiveren in de instellingen.

Robotmaaier rijdt een helling op die wordt aangegeven als 25 graden via een hoek

Sterk, ook bij een helling

De robotmaaier kan ook moeilijk terrein aan en draait zijn hand niet om voor licht oneffen terrein. Hellingen tot 47% (25°) zijn voor hem geen enkel probleem. Dit is mogelijk dankzij de krachtige achterwielaandrijving.

Robotmaaier op een groene weide

Klaar voor grote oppervlakken

Afhankelijk van het model maait de robotmaaier gazonoppervlakken van max. 500 m2 (PMRA 20) of 1.000 m2 (PMRDA 20), voordat hij naar zijn laadstation terugkeert. De via de begrenzingsdraad afgebakende maaizone wordt daarbij automatisch herkend en gemaaid. 

De robotmaaier in Tool Talk

Lekker luieren met je voeten omhoog en laat maar maaien! De robotmaaier van Parkside zorgt geheel automatisch  voor een fantastisch maairesultaat. In Tool Talk hebben we hem voor je uitgeprobeerd.

Frau in Werkstatt vor ihr steht ein Rasenmähroboter

Sterke functies voor een mooie tuin

Pas de robotmaaier individueel aan je tuin aan. Met één druk op de knop selecteer je functies zoals tijdschema en secundaire zones. Je kunt de begrenzingsdraad heel gemakkelijk zelf verleggen. Onze tutorials tonen hoe het moet.

Display op de robotmaaier wordt bediend

Maait volgens tijdschema

Laat de robotmaaier maaien op individueel instelbare tijden.

Robot grasmaaier

Kan ook mulchen

De mulchfunctie versnippert het gras en verspreid het over het gazon.

Slimme robot grasmaaier

Ook smart bestuurbaar

Je kunt de PMRDA 20 koppelen aan de PARKSIDE-app en van daaruit besturen.

Robot grasmaaier in de tuin voor een bankje

Herkent obstakels

Dankzij de veiligheidssensoren herkent de robotmaaier de obstakels en rijdt eromheen.

Vrouw ligt op een ligstoel, robot grasmaaier rijdt vlak voor haar langs

Superstille werking

Door de bijzonder stille elektromotor heerst er rust in je tuin.

Robot grasmaaier op laadstation

Laadt automatisch op

De robotmaaier keert automatisch terug naar het laadstation om te laden.

Vrouw zit op stoel, robotmaaier beweegt voor haar.

Diverse maaimodi

Van de hele tuin tot zeer gericht maaien: kies je modus.

Robot grasmaaier in detail

Snijhoogte instelbaar

Je kunt de snijhoogte voor het gazon traploos instellen van 25-60 mm.

Display op de robotmaaier wordt bediend

Met diefstalbescherming

Een pincode beschermt tegen ongewenst inschakelen of diefstal.

Robotmaaier

Lange levensduur

De borstelloze motor (brushless motor) is bijzonder robuust tegen slijtage.

Een vrouw legt een grensdraad voor een robotmaaier

Begrenzingsdraad verleggen

Verleg en fixeer de begrenzingsdraad heel gemakkelijk zelf. De tutorial toont hoe je de hele te maaien zone afbakent, zodat je robotmaaier zich kan oriënteren.

Een persoon stelt een schema in op een robotmaaier

Tijdschema instellen

Kijk hier hoe je een vast tijdschema instelt, zodat je robotmaaier automatisch gaat maaien op de geplande tijdstippen. Per weekdag kun je twee tijdperiodes voor maaien programmeren.

Een robotmaaier rijdt over een weiland en lijnen tonen zijn cirkelende baan

Spotmodus activeren

Maai gericht gazons, waarop anders tuinmeubels of speeltoestellen staan. We laten zien hoe je de Spot-modus activeert en je robotmaaier binnen een vaste straal of tijdsperiode laat maaien.

Een persoon stelt een secundair bereik in op een tractor met grasmaaier

Secundaire zones instellen

In de tutorial zie je hoe je secundaire zones bepaalt en zo max. vijf andere beginpunten voor je robotmaaier instelt. Zo bereikt hij ook moeilijk toegankelijke gebieden van je tuin.

Eén persoon onderhoudt een PARKSIDE robotmaaier

Reiniging en onderhoud

Voor een perfect maairesultaat zijn regelmatige reiniging en onderhoud belangrijk. De video laat zien hoe je de wielen, graskammen en maaimessen schoonmaakt en controleert of ze onbeschadigd en scherp zijn.  

Heb je vragen of hulp nodig?

Hieronder vind je veel goede vragen en antwoorden over onze robotmaaier. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op en we helpen je verder. 

Vrouw en man in de tuin

Algemene vragen

Met de smarte robotmaaier PMRDA 20 is dat mogelijk. Stel daarvoor je router in op 2,4 Ghz. Hoe je moet instellen hangt af van de internetaanbieder en router. Vergeet daarbij niet om Bluetooth® te activeren op je smartphone en zorg ervoor dat deze met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden als de robotmaaier.

Je kan het laadstation het beste op een goed bereikbare, beschermde plaats neerzetten. De robotmaaier moet gemakkelijk toegankelijk zijn en het station moet beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

We raden af je robotmaaier in de regen te laten maaien. Dit kan leiden tot een onzuivere snede, onnodige vervuiling van het apparaat en aanzienlijk snellere slijtage. Daarom zijn al onze robotmaaiers uitgerust met een regensensor en rijden ze bij regen automatisch terug naar het laadstation. Als je toch je robotmaaier in de regen wil laten maaien, kan je de regensensor in de instellingen deactiveren. 

De robotmaaier begint alleen onder de volgende voorwaarden zelfstandig te maaien: 
•    De accu moet volledig zijn opgeladen
•    Het moet binnen het geprogrammeerde tijdvenster zijn 
•    De 'Start'-knop moet worden ingedrukt voordat de afdekking van het display wordt gesloten 
•    De robotmaaier moet het signaal van de begrenzingsdraad herkennen
•    De begrenzingsdraad moet aan de juiste polen van het laadstation verbonden zijn
Pas daarna gaat de robotmaaier aan de slag!

Het ligt gewoon op het gazon! Alle robotmaaiers zijn namelijk 'deeltjesmaaiers'. Dat betekent dat ze geen opvangmandje hebben, maar dat het gemaaide gras als natuurlijke mest blijft liggen en zo zelfs helpt om bij het onderhoud van je gazon. Het beste kun je je robotmaaier met korte intervallen laten maaien, dan werkt de robot optimaal. Dan snijdt hij namelijk alleen de punten van het gras eraf.

Ja, dat kan! Al onze robotmaaiers zijn uitgerust met sensoren die obstakels herkennen en omkeren om botsingen te voorkomen. Blijvende obstakels zoals bomen, kun je met een begrenzingsdraad afschermen. Let er ook op dat de obstakels de draad niet beschadigen. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

Licht oneffen terrein is geen enkel probleem voor onze robotmaaiers. Er zijn echter grenzen: hellingen mogen niet steiler zijn dan 47% (25°).

Al onze robotmaaiers zijn uitgerust met sensoren die obstakels herkennen en automatisch stoppen en omkeren. Zorg er echter altijd voor dat kinderen en huisdieren zich niet in het maaigebied bevinden tijdens het maaien.

Ook in de herfst wil je natuurlijk dat je gazon er verzorgd uitziet. Maar wat gebeurt er dan met al die bladeren? In principe kunnen de bladeren je robotmaaier niet beschadigen, maar bij heel veel of natte bladeren kan het gebeuren dat het maaiproces niet zo goed verloopt als normaal. De messen zijn namelijk ontwikkeld voor het maaien van gras en daardoor slijten ze sneller.

Onze robotmaaiers maken heel weinig geluid. Toch raden we je aan om ze alleen overdag te laten maaien om kleine nachtdieren te beschermen en je buren niet te storen.

Bij een zeer schuine tuin kun je de oppervlakteprestatie verbeteren door secundaire beginpunten vast te leggen. Je kunt daarvoor meerdere beginpunten selecteren op de begrenzingsdraad. Je robotmaaier legt dan de geselecteerde afstand langs de begrenzingsdraad af en begint dan in deze (secundaire) zone te maaien. Zo kan de maaier ook in moeilijk toegankelijke gebieden van je tuin komen.

Zo werkt het: Je kunt vijf extra beginpunten instellen. Meet hiervoor de afstand tussen het laadstation en het beginpunt met de klok mee langs de begrenzingsdraad. Via de maaifrequentie in procenten bepaal je hoe vaak de robotmaaier vanaf het laadstation of vanaf een andere geselecteerd beginpunt begint met maaien. Tijdens de werkuren rijdt de robotmaaier dan automatisch naar de secundaire beginpunten en maait volgens je individuele tijdschema.

Begrenzingsdraad verleggen

De robotmaaier navigeert dankij zijn sensoren zelfstandig door je tuin en detecteert de begrenzingsdraad. Om je gazon efficiënt te maaien herkent hij de obstakels en past hij zijn bewegingen daarop aan. 

Ja, de begrenzingsdraad bepaalt het maaigebied van je robotmaaier en helpt hem het te maaien gazongebied te herkennen en het laadstation te vinden. Je kunt deze begrenzingsdraad heel gemakkelijk zelf langs de randen van het gazon leggen. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

Je kan deze begrenzingsdraad langs de randen van het gazon leggen en vastmaken met de meegeleverde bevestigingshaken. Let erop dat de draad overal goed vast zit zonder lussen erin. Controleer bovendien of de begrenzingsdraad op de juiste polen van het laadstation is aangesloten. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

Bij een zeer schuine tuin kun je de oppervlakteprestatie verbeteren door secundaire beginpunten vast te leggen. Je kunt daarvoor meerdere beginpunten selecteren op de begrenzingsdraad. Zo kan je robotmaaier ook moeilijk toegankelijke zones van je tuin bereiken. Meer informatie vind je in de meegeleverde gebruiksaanwijzing en installatiehandleiding.

Controleer eerst of de begrenzingsdraad correct is aangelegd en niet is beschadigd. Controleer bovendien of de begrenzingsdraad op de juiste polen van het laadstation in de juiste polen is aangesloten. Plaats dan de robotmaaier binnen de begrenzing en start hem opnieuw op. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

Als de begrenzingsdraad beschadigd of verkeerd aangesloten is, knippert de LED-indicator op het laadstation groen. Schade kan optreden door een te strak gespannen draad of door met een schep te graven. In regio's met grondvorst kunnen scherpe stenen die onder de grond bewegen de kabel ook doen breken. Te laag maaien van het gras kan de draadisolatie beschadigen. Een defecte isolering kan dan weken of maanden later nog onderbrekingen veroorzaken.

Wat kun je doen? Controleer eerst op zichtbare schade. Dit is vaak genoeg om de onderbreking te vinden en te repareren, vooral bij draden die bovengronds lopen. Als je de schade niet kunt zien, kun je deze misschien lokaliseren met een controleapparaat voor begrenzingsdraden. Defecte plaatsen kun je dan herstellen met een kabelverbinding of reparatieset voor robotmaaiers. Maak hiervoor de twee open kabeleinden vast met de kabelverbinding of gebruik bij grote schade de reparatieset. Meer informatie en het benodigde materiaal is verkrijgbaar via onze klantenservice. Het reserveonderdeelnummer voor de reparatieset is 91105165, voor de kabelverbinding 91105164.

De kwaliteit van het signaal hangt af van de kwaliteit van de gebruikte draad. Omdat onze meegeleverde draad van zeer hoge kwaliteit is, raden we absoluut aan om alleen deze draad te gebruiken. Als je een bestaande kabelinstallatie combineert met apparaten van andere fabrikanten, kan dit leiden tot onregelmatigheden of signaalstoringen en de maaiprestaties zeer nadelig beïnvloeden.

Verzorging en onderhoud

Hoe vaak je jouw robotmaaier laat maaien, hangt af van het groeitempo van je gazon en de afmetingen en complexiteit van het te maaien oppervlak. De groeisnelheid van je gazon is afhankelijk van factoren zoals lichthoeveelheid, bodemgesteldheid, soort gazon en nog veel meer factoren. Richtwaarden vind je in de meegeleverde gebruiksaanwijzing onder 'Technische gegevens'. Je kunt dan tijdschema's gebruiken om je robotmaaier aan te passen aan je gazon en andere omstandigheden.Hoe vaak je jouw robotmaaier laat maaien, hangt af van het groeitempo van je gazon en de afmetingen en complexiteit van het te maaien oppervlak. De groeisnelheid van je gazon is afhankelijk van factoren zoals lichthoeveelheid, bodemgesteldheid, soort gazon en nog veel meer factoren. Richtwaarden vind je in de meegeleverde gebruiksaanwijzing onder 'Technische gegevens'. Je kunt dan tijdschema's gebruiken om je robotmaaier aan te passen aan je gazon en andere omstandigheden.

Voor een maximale levensduur laat je de accu regelmatig volledig leeg lopen en daarna deze daarna pas weer op te laden. Bewaar de robotmaaier en de accu in de wintermaanden op een droge plaats.

Dat hangt ervan af hoe vaak je ze gebruikt. Als je merkt dat ze niet meer goed functioneren of als ze beschadigd zijn, dan is het tijd voor vervanging.

In de winter mag je robotmaaier niet buiten blijven staan. Vorst en sneeuw kunnen de gevoelige elektronica beschadigen. Bescherm je robotmaaier tijdens de wintermaanden door hem grondig te reinigen en een droge plaats te zoeken waar de robot en de accu vorstvrij, bij kamertemperatuur, normale luchtvochtigheid en beschermd tegen koude en vocht kunnen worden opgeborgen. Zorg er ook voor dat de laadstatus van de accu ten minste 40-60% is om diepontlading te voorkomen. Normaliter moet de robotmaaier op een droge locatie worden bewaard als de temperatuur langdurig lager is dan 7°C.

Probleemoplossingen

In de hoofdstukken 'Uitleg over de (status-)meldingen op het display' en 'Foutopsporing' van de gebruiksaanwijzing staat een lijst van de meest voorkomende foutmeldingen en wat je kunt doen om deze op te lossen. Als je het probleem niet kunt oplossen met deze informatie, neem dan contact op met onze klantendienst.

Controleer of de begrenzingsdraad correct aangelegd en aangesloten is. Zorg er bovendien voor dat er geen obstakels zijn die de robotmaaier blokkeren.  In de hoofdstukken 'Uitleg over de (status-)meldingen op het display' en 'Foutopsporing' van de gebruiksaanwijzing staat een lijst van de meest voorkomende foutmeldingen en hoe je deze kunt oplossen.

In de meeste gevallen wordt een ongelijkmatig maairesultaat veroorzaakt door een te korte maaitijd. Verhoog de dagelijkse/wekelijkse maaitijd totdat het gewenste maairesultaat is bereikt. De in de gebruiksaanwijzing aangegeven maaitijdentabel kan je daarbij helpen. Meestal zie je binnen 1 tot 2 weken een verandering. Wat kun je nog meer doen? Reinig de maaimessen en controleer of ze scherp en niet beschadigd zijn. Zorg ervoor dat het gras niet te hoog is en verwijder te dicht begroeid onkruid uit je gazon. Als het maairesultaat dan nog steeds niet verbetert, neem dan contact op met onze klantendienst en geef hen de volgende informatie:
•    Afmetingen gazonoppervlak
•    Ingestelde tijdschema van de robotmaaier
•    Foto van het gazon
•    Foto van de onderkant van de robotmaaier

Het kan zijn dat de afstand tot de begrenzingsdraad te klein is. Meer informatie vind je in de meegeleverde installatiehandleiding.

Reinig de messen en controleer of ze niet bot zijn. Als ze bot zijn, draai ze dan om of vervang ze. Als alternatief raden we aan om de maaihoogte anders in te stellen.

Wacht ongeveer drie seconden of druk op de OK-knop (7) om de pincode opnieuw in te voeren. Als je drie keer achter elkaar een verkeerde pincode invoert, wordt het scherm gedurende 15 seconden geblokkeerd. Voor elke volgende verkeerde pincode wordt de blokkeertijd verdubbeld. Mocht je de pincode zijn vergeten, neem dan contact met onze klantendienst, dan helpen we je verder.