Een 12 V accuschroefboormachine versus een gigantisch gewicht van meer dan 300 ton. Krijgt de boormachine de A380 in beweging? Het antwoord en de ontstaansgeschiedenis achter de ultieme DIY-stunt "THE PULL" ontdek je in de video. Kijk nu!
Bij PARKSIDE doen we niet liever dan alle DIY-dromen te laten uitkomen. We stellen dan ook de hoogste eisen aan onze producten. Daarbij is er altijd één absolute must: kracht! Tijd dus om onze belofte op de proef te stellen. En zo onstond het idee van "THE PULL".
Van visie naar techniek: Na maanden van planning, sterke partners en een op maat gemaakte proefopstelling stond de wereldrecordpoging voor de deur.
De tegenstander: een Airbus A380 – 24,1 meter hoog, 79,8 meter spanwijdte, ruimte voor 850 passagiers.
De uitdager: onze 12 V accuschroefboormachine met traploze toerentalregeling tot 1.500 t/min.
Voor deze uitdaging sloegen we de handen in elkaar met uitstekende partners. Wetenschapsjournalist Niklas Kolorz berekende dat de accuschroefboormachine in theorie meer dan 300 ton kan trekken. In samenwerking met een universiteit neemt hij de proef op de som. De Technical University of Darmstadt bouwde een unieke opstelling en ontwierp een tegenkrachtmachine.
En dan wordt het menens: uitdager en tegenstander staan lijnrecht tegenover elkaar in een hangar. Een tegengewicht van 24 ton verankert een kabellier die door de 12 V accuschroefboormachine wordt aangedreven. Rest alleen nog de vraag: zal het hem lukken? Het antwoord luidt: Ja, met de kracht van PARKSIDE!
Zowel de zenuwen als de kabel waren gespannen: voor de ogen van alle toeschouwers maakte de uitdager korte metten met de uitdaging. De boormachine slaagde erin het vliegtuig van ruim 300 ton maar liefst 1,43 m te versleuren. Een wereldrecord dat enkel gevestigt kan worden met kracht van PARKSIDE.
Hoe kan zoiets nu? Welke krachten spelen hier? De grootste uitdagingen roepen vragen op. En die beantwoorden we met plezier.
De hoofdrol is weggelegd voor de statische wrijving tussen de banden en de grond. Het gewicht van de A380 is niet per se het grootste obstakel, maar wel de rolweerstand. Eens die rolweerstand doorbroken is, kan zelfs een relatief bescheiden, constante trekkracht het vliegtuig in beweging brengen – ondersteund door koppel, transmissie en een slimme krachtrichting.
Het experiment werd maandenlang voorbereid en gesimuleerd door de TU Darmstadt. Het testmechanisme werd in verschillende proefopstellingen onder realistische omstandigheden uitgetest, onder meer met gewichten, rolweerstandsmetingen en gecontroleerde trekproeven. Pas toen alle parameters klopten, ging het project naar de finale implementatiefase in de hangar.
Ja! Met knowhow, techniek en geduld. De grootste uitdaging is om de rolweerstand te overwinnen. De accuschroefboormachine drijft via een speciaal daarvoor geconstrueerde overbrenging – onze kabellier – een mechanisme aan dat een constante trekkracht levert. Dit toont aan hoeveel zo'n klein apparaat wel in zijn mars heeft, mits de fysica een handje toesteekt.
De kern van het systeem: een mechanische reductie die het hoge koppel van de schroefboormachine langzaam maar krachtig omzet in trekkracht. Daarbij werd een combinatie van een spindel, een kabel en een houder gebruikt, die de krachtstroom optimaal naar de hemelreus stuurt.
Geen trucjes, geen valsspelen. De volledige proef vond plaats in realistische omstandigheden in aanwezigheid van externe experts, technische keuring en onafhankelijke getuigen. Ook het gewicht van het vliegtuig werd geverifieerd. En dat alles onder door Guinness World Record goedgekeurde randvoorwaarden.
De Airbus A380 weegt ruim 300 ton. Maar zodra hij klaar is om te taxiën en er geen remmen op zitten, volstaat een constante trekkracht vergelijkbaar met een heel zware aanhangwagen op goed geoliede wielen. De truc was om die kracht met een 12 V accuschroefboormachine langdurig en nauwgezet op één punt aan te zetten.